BRONWATER IS VERVUILEND

Gratis water is het enige zuiverende water
Een klein flesje bronwater kost op het station 1,50 euro. Voor een halve liter betaal je 2 euro. De prijs voor de samenleving is echter veel hoger, want water is zwaar. Om het naar de winkel vervoerd te krijgen, kost gigantisch veel energie. Zeker als het bronwater ook nog eens uit Evian moet komen.

Bronwater

Vrachtwagens
Water is zelfs zo zwaar dat vrachtwagens met bronwater nooit helemaal gevuld kunnen worden. Ze zakken dan door hun assen. Daarnaast is olie nodig om de petflessen te maken. Voor het drinken van een halve liter water is ongeveer een halve liter olie nodig.

Engelse onderzoekers houden het erop dat de CO2-uitstoot van flesjes bronwater 600 keer zo groot is als die van leidingwater. Amerikaanse onderzoekers stellen zelfs dat de uitstoot 2.000 keer zo groot is. Een fabrikant van bronwater prijst zijn product aan als het zuiverende water, maar het is juister om het aan te prijzen als het vervuilende bronwater.

Flesjes bronwater zijn een symbool voor The Age of Stupid. Vorige week ging deze milieufilm wereldwijd in première. In deze documentaire schetst Franny Armstrong een doemscenario. Stel dat het niet lukt om de stijging van de temperatuur te beperken tot twee graden, zoals de doelstelling is van de landen die straks in Kopenhagen bij elkaar komen.

Haar antwoord stemt niet vrolijk. Als de temperatuur 6 graden stijgt, wordt volgens haar onze hele beschaving vernietigd.

Op het einde van de film stelt de verteller de vraag waarom we niks deden toen we de kans hadden. Vonden we de mens niet waardevol genoeg om te redden?

De film is te bombastisch naar mijn smaak, maar toch blijft de vraag hangen. Waarom doen we niet wat we kunnen? Waarom organiseren we bijvoorbeeld geen alternatief voor de bronwaterverspilling?

> Lees verder op volkskrant.nl...

ZOUTBLOKKEN

Regeneratie zoutblokken voor uw waterontharder?
Die bestelt u hieronder.

ACTUEEL

JAN

21

Wit uitslaande douches in gemeente Hof van Twente

  De fractie van het CDA in de gemeente Hof van Twente wil dat de waterhardheid in die gemeente...

Meer nieuws Lees verder

JUL

31

Voorlichting over drinkwater schiet tekort

JOURE, 2015-07-31 -- Wanneer de drinkwaterbedrijven in Nederland hun voorlichting zouden verbeteren,...

Meer nieuws Lees verder

DEC

23

Advertentie drinkwaterbedrijf misleidend en oneerlijk

AMSTERDAM, 20141223 -- De Reclamecode Commissie heeft gisteren op een klacht van Aquacombi Nederland...

Meer nieuws Lees verder