DOUCHEN WORDT DRUPPELDRAMA

'Douchen wordt druppeldrama' door Harrie Nijen Twilhaar

DEN HAAG -  Installateurs en de waterleidingbedrijven liggen in de clinch over de vraag of de waterdruk in ons land zo gaat dalen dat douchen een stuk minder aangenaam wordt.

Hydrofoor - druppende kraan
Volgens de ondernemers die installaties aanleggen, gaat de druk in de leiding met 40% omlaag en wordt de dagelijkse douche een druppeldrama. De waterleidingbedrijven zeggen dat we er thuis niks van gaan merken. De overheid heeft de wettelijke 'drukeis' verlaagd omdat anders in de toekomst nog grotere pompinstallaties nodig zijn om het watergebruik in Nederland aan te kunnen. Daardoor zal ook onnodig het energieverbruik voor het rondpompen van drinkwater toenemen. Dat blijkt uit het ontwerp Drinkwaterbesluit dat door minister Cramer (VROM) deze week naar de Tweede Kamer is gestuurd op advies van de drinkwaterbedrijven, verenigd in de Vewin.

Legionella
De installatiesector vreest dat douchen onaangenaam wordt en dat ook de kans op legionellabesmetting toeneemt omdat er meer drukverlies is en leidingen minder goed worden doorgespoeld.

De installatiesector Uneto-VNI reageert verbaasd en eist dat de waterdruk ten gunste van de miljoenen huishoudens op het huidige niveau blijft. Zij beschuldigen de Vewin ervan dat deze bewust de druk wil verlagen om minder geld kwijt te zijn aan pompinstallaties en bovendien minder risico lopen als leidingen door te hoge druk kapot springen. Vewin benadrukt dat de waterdruk gegarandeerd blijft en dat een lagere druk volstaat. Het zou geen effect hebben op de waterdruk. "Zelfs op een tropische dag wanneer veel water wordt geconsumeerd, komt er echt wel voldoende water uit de kraan", benadrukt Vewin-zegsman Cees Verkerk.

Ons land telt een waterleidingstelsel van 116.000 kilometer lengte. "We verlagen weliswaar de druk, maar dat is minimaal. Huishoudens gaan echt niet merken dat er straks iets is veranderd. We leveren voldoende kracht om woningen van voldoende drinkwater te voorzien." Ook het ministerie van VROM verwacht geen gevolgen.

Lees het artikel op telegraaf.nl...

ZOUTBLOKKEN

Regeneratie zoutblokken voor uw waterontharder?
Die bestelt u hieronder.

ACTUEEL

JAN

21

Wit uitslaande douches in gemeente Hof van Twente

  De fractie van het CDA in de gemeente Hof van Twente wil dat de waterhardheid in die gemeente...

Meer nieuws Lees verder

JUL

31

Voorlichting over drinkwater schiet tekort

JOURE, 2015-07-31 -- Wanneer de drinkwaterbedrijven in Nederland hun voorlichting zouden verbeteren,...

Meer nieuws Lees verder

DEC

23

Advertentie drinkwaterbedrijf misleidend en oneerlijk

AMSTERDAM, 20141223 -- De Reclamecode Commissie heeft gisteren op een klacht van Aquacombi Nederland...

Meer nieuws Lees verder