"GIFMETER" MET BACTERIEN KAN WATERVERVUILING METEN

Wetenschappers hebben een nieuwe techniek ontwikkeld in de strijd tegen watervervuiling: een "levend" apparaatje met bacteriën. Dat meldt nu.nl. De bacteriën in het apparaatje zenden elektrische stroompjes uit, wanneer er vervuiling in het water aanwezig is en de bacterien daarmee in aanraking komen, wordt dat signaal in een bepaalde mate onderbroken. Het meetinstrument is daardoor ook in staat om ook de mate van vervuiling aan te geven.

Watervervuiling

Tot op heden is het meten van watervervuiling een tijdrovende klus: meerdere monsters moeten in het laboratorium worden onderzocht. De nieuwe techniek maakt dat overbodig: het vervuilingsniveau van het water kan rechtstreeks worden gemeten. Hoofdonderzoekster Mirella di Lorenzo van de Universiteit van Bath vergelijkt de nieuwe techniek met bacteriën met een aloude methode uit de mijnwerkersindustrie: een gele kanarie. Die dienen altijd nog als waarschuwingssysteem voor giftige gassen die kunnen vrijkomen in mijnen. Net zoals het waarschuwingssysteem met een kanarie, is de nieuwe techniek om watervervuiling te meten een simpele maar zeer doeltreffende techniek

 

Het goede nieuws is bovendien dat de productiekosten van het apparaatje zeer laag zijn, waardoor deze gifmeter hopelijk op korte termijn - en op grote schaal - overal ter wereld beschikbaar zal zijn.

ZOUTBLOKKEN

Regeneratie zoutblokken voor uw waterontharder?
Die bestelt u hieronder.

ACTUEEL

JAN

21

Wit uitslaande douches in gemeente Hof van Twente

  De fractie van het CDA in de gemeente Hof van Twente wil dat de waterhardheid in die gemeente...

Meer nieuws Lees verder

JUL

31

Voorlichting over drinkwater schiet tekort

JOURE, 2015-07-31 -- Wanneer de drinkwaterbedrijven in Nederland hun voorlichting zouden verbeteren,...

Meer nieuws Lees verder

DEC

23

Advertentie drinkwaterbedrijf misleidend en oneerlijk

AMSTERDAM, 20141223 -- De Reclamecode Commissie heeft gisteren op een klacht van Aquacombi Nederland...

Meer nieuws Lees verder