HAVO-EINDEXAMEN BEHANDELT WEDEROM DE WATERONTHARDER

Al sinds enkele jaren wordt de waterontharder op basis van ionenwisseling gebruikt als thema in eindexamens, en ook dit jaar was dat weer het geval. Het HAVO eindexamen van 20 mei 2014 wijdde maar liefst 8 van de 38 vragen aan de waterontharder, ook wel ionenwisselaar genoemd.

Joure, mei 2014. Al sinds de jaren '30 van de vorige eeuw worden waterontharders, dan nog met name voor de industrie, ingezet om water kalkvrij te maken. De voedings- en textielindustrie begon er mee, maar ook andersoortige bedrijven volgden al snel. De beproefde methode van ionenwisseling, gecombineerd met de alsmaar voortschrijdende technologische ontwikkeling, zorgden voor een snelle doorontwikkeling van de techniek. Toch was het pas enkele decennia later dat de ionenwisselaar ook geschikt werd voor particulier gebruik. Dat had met name te maken met de omvang van de waterontharders: "Vroeger kon je er een kamer mee vullen, tegenwoordig is de betere waterontharder niet groter dan een kleine koffer." aldus Simon Dijkstra van Aquacombi. "In elke huishouden is er een goed plekje voor te vinden".

Het recept van waterontharding op basis van ionenwisseling is altijd hetzelfde gebleven, de noodzaak van ontharding voor particuliere huishoudens heeft echter de razendsnelle verbetering van de techniek verder aangejaagd. Steeds meer mensen werden zich er bewust van welke schade hard water aanricht in huis. 

Dat er ook in het onderwijs de afgelopen jaren steeds meer aandacht komt voor de waterontharder is op zich geen wonder. "Het principe van ionenwisseling waarop het apparaat berust is robuust en wetenschappelijk onbetwist. Toch is het interessant dat het CITO het belang en de scheikundige elegantie van waterontharding door middel van ionenwisseling ziet", zo resumeert Dijkstra. "Mooi ook, dat de jongere generaties er op deze manier kennis van kunnen nemen". 

Bekijk hier het Havo-eindexamen scheikunde 2014

ZOUTBLOKKEN

Regeneratie zoutblokken voor uw waterontharder?
Die bestelt u hieronder.

ACTUEEL

JAN

21

Wit uitslaande douches in gemeente Hof van Twente

  De fractie van het CDA in de gemeente Hof van Twente wil dat de waterhardheid in die gemeente...

Meer nieuws Lees verder

JUL

31

Voorlichting over drinkwater schiet tekort

JOURE, 2015-07-31 -- Wanneer de drinkwaterbedrijven in Nederland hun voorlichting zouden verbeteren,...

Meer nieuws Lees verder

DEC

23

Advertentie drinkwaterbedrijf misleidend en oneerlijk

AMSTERDAM, 20141223 -- De Reclamecode Commissie heeft gisteren op een klacht van Aquacombi Nederland...

Meer nieuws Lees verder