SNELLE DETECTIE ONZUIVER (CHLOOR)WATER

[ Snelle detectie onzuiver chloorwater ]
Bijproducten chloreren simpeler te detecteren

Toxische bijproducten die ontstaan bij het chloreren van water zijn met een nieuwe methode sneller op te sporen. Chemici van de University of Memphis beschrijven de methode in Analytica Chimica Acta.
In veel Westerse landen wordt chloor aan drinkwater toegevoegd om het te ontsmetten. Het chloor reageert met water tot waterstofhypochloriet (HOCl) en zoutzuur (HCl), die op hun beurt micro-organismen omleggen. Maar chloor kan ook met organische stoffen uit het water reageren tot toxische halogeenbevattende stoffen, waaronder negen verschillende halo-acetaten. In Amerika mag de opgetelde concentratie van vijf bepaalde halo-acetaten niet meer zijn dan 0,06 milligram per liter.

detectie chloor drinkwater
 
Er bestaan verschillende methoden op de concentratie van de halo-acetaten in drinkwater te bepalen, die allen zijn gebaseerd op gaschromatografie. Het grote nadeel is dat er veel extractie- en modificatiestappen inzitten, waardoor de methodes veel tijd kosten.

De beschreven methode is simpeler. De halo-acetaten worden met ionchromatografie gescheiden, waarna ze met nicotinamide reageren onder vorming van een fluorescerend product. Door het meten van de fluorescentie kun je de concentratie bepalen van de negen individuele halo-acetaten. Het doormeten van een monster kost twee uur, bovendien is de methode volledig geautomatiseerd. De detectielimiet ligt tussen de 0,6 en 10,1 microgram per liter.

> Lees verder op C2wlabnews.nl

ZOUTBLOKKEN

Regeneratie zoutblokken voor uw waterontharder?
Die bestelt u hieronder.

ACTUEEL

JAN

21

Wit uitslaande douches in gemeente Hof van Twente

  De fractie van het CDA in de gemeente Hof van Twente wil dat de waterhardheid in die gemeente...

Meer nieuws Lees verder

JUL

31

Voorlichting over drinkwater schiet tekort

JOURE, 2015-07-31 -- Wanneer de drinkwaterbedrijven in Nederland hun voorlichting zouden verbeteren,...

Meer nieuws Lees verder

DEC

23

Advertentie drinkwaterbedrijf misleidend en oneerlijk

AMSTERDAM, 20141223 -- De Reclamecode Commissie heeft gisteren op een klacht van Aquacombi Nederland...

Meer nieuws Lees verder