SPOEL WATERLEIDINGEN NIEUWBOUWWONING

Utrecht, 22 maart 2010 - Nieuw aangelegde waterleidingen in huis kunnen in minieme hoeveelheden ongewenste stoffen afgeven. Vitens adviseert vooral eigenaren van nieuwbouwwoningen om de eerste drie maanden na oplevering de waterleidingen in huis door te spoelen. Twee minuten per dag spoelen is daarbij voldoende. Sinds deze week voorziet Vitens de watermeter of de meterkast in nieuwbouwwoningen van een sticker die de eigenaar dit advies geeft.

Nieuw huis waterleiding

Jennifer Rietveld, directeur Klanten bij Vitens: “Onderdelen van nieuw aangelegde waterleidingen in huis, maar ook nieuwe kranen, geven in de eerste maanden van gebruik in minieme hoeveelheden ongewenste stoffen af aan het drinkwater. Dat leidt niet direct tot gezondheidsproblemen. Hoewel wij niet verantwoordelijk zijn voor de leiding bij mensen thuis vinden wij het toch belangrijk om bewoners er op te wijzen dat het doorspoelen van waterleidingen de consumptie van dergelijke stoffen voorkomt. Overigens, het spoelen hoeft geen verspilling te zijn. Het water is goed te gebruiken voor het wassen van de handen. Ook met het gebruik van het toilet worden de leidingen al gespoeld. Naast de sticker is er ook een speciale website en wijzen wij nieuwe klanten in ons welkomstpakket actief op dit advies.”

Website
Het doorspoeladvies van Vitens is onderdeel van een gezamenlijke campagne van de Nederlandse waterbedrijven. Naast de sticker is er ook een speciale website met informatie gelanceerd. Op www.kraandoorspoelen.nu. worden vragen over het doorspoeladvies snel en volledig beantwoord. Zo wordt ingegaan op de vraag of niet spoelen leidt tot gezondheidsproblemen. De website geeft bij deze vraag aan, dat het een kleine hoeveelheid stoffen betreft die zich in het water kunnen bevinden en consumptie niet direct gezondheidsproblemen oplevert. Er wordt wel aangeraden het advies op te volgen.
 
Aanleiding campagne ‘Kraan doorspoelen’
Uit recent onderzoek van het RIVM, in samenwerking met KIWA Research, bleek in het drinkwater van bijna alle onderzochte nieuwbouwwoningen verhoogde gehalten aan metalen te zitten. Deze zijn afkomstig uit inpandig gebruikte materialen zoals kranen, koppelingen, soldeer en de leidingen. Nieuwe materialen geven gedurende de eerste maanden metalen af. Ook zijn hoge aantallen bacteriën aangetroffen. Er zijn echter geen aanwijzingen dat er ziekteverwekkende organismen in het drinkwater zitten. Volgens het RIVM is er geen sprake van acute gezondheidsrisico's. De normstelling gaat uit van een langdurige blootstelling aan deze metalen, en dat is in deze situatie waarschijnlijk niet het geval. Hoewel Vitens en de andere drinkwaterbedrijven niet verantwoordelijk zijn voor de inpandige waterleidingen nemen zij met deze actie wel verantwoordelijkheid door bewoners actief op dit aspect te wijzen.

Lees verder op medicalfacts.nl...

 

ZOUTBLOKKEN

Regeneratie zoutblokken voor uw waterontharder?
Die bestelt u hieronder.

ACTUEEL

JAN

21

Wit uitslaande douches in gemeente Hof van Twente

  De fractie van het CDA in de gemeente Hof van Twente wil dat de waterhardheid in die gemeente...

Meer nieuws Lees verder

JUL

31

Voorlichting over drinkwater schiet tekort

JOURE, 2015-07-31 -- Wanneer de drinkwaterbedrijven in Nederland hun voorlichting zouden verbeteren,...

Meer nieuws Lees verder

DEC

23

Advertentie drinkwaterbedrijf misleidend en oneerlijk

AMSTERDAM, 20141223 -- De Reclamecode Commissie heeft gisteren op een klacht van Aquacombi Nederland...

Meer nieuws Lees verder