VITENS: "SCHOON DRINKWATER IN GEVAAR"

Vitens ziet ernstige gevaren voor de winning van schoon drinkwater. Volgens het waterbedrijf is de bodem waar 60% van ons water uit wordt gewonnen de laatste jaren al danig op de proef gesteld, maar boor- en graafwerkzaamheden vormen een steeds groter gevaar voor schoon drinkwater. Dat meldt Nu.nl, dat uit een interview van AD met directievoorzitter van Vitens Lieve Declercq citeert. 

Industriële vervuiling, overbemesting in de landbouw en geneesmiddelen waaronder antibiotica hebben het bodemwater de afgelopen jaren al vervuild, nu komt die bodem en het bodemwater nog meer in gevaar door boringen en proefboringen naar schaliegas en warmtewinning en -opslag. 

Zuiver water

Minister Schultz van infrastructuur maakt zich minder zorgen: "Het water wordt goed beschermd". Volgens de minister is het drinkwater schoon en zal dat de komende decennia ook gewoon zo zijn, ondanks de boringen. 

Declercq is minder optimistisch: "De veiligheid van ons water staat buiten kijf. Maar het kost ons wel steeds meer moeite om die hoge Nederlandse standaard vast te houden. Meer dan de helft van onze waterbronnen voldoet al niet meer aan de norm voor basiskwaliteit". Het Nederlandse drinkwater staat wereldwijd bekend als kwalitatief hoogstaand. 

Membraanfiltratie is een kostbare techniek om onzuiverheden uit het water te filteren, maar of die techniek in de toekomst afdoende zal blijken is volgens Declercq de vraag. Daarnaast is zij niet zo zeker van de veiligheid van schaliegasboringen. 

Tot slot zal iedereen zelf zijn verantwoordelijkheid moeten nemen door minder te vervuilen, bijvoorbeeld door te stoppen met het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de tuin. 

 

 

 

ZOUTBLOKKEN

Regeneratie zoutblokken voor uw waterontharder?
Die bestelt u hieronder.

ACTUEEL

JAN

21

Wit uitslaande douches in gemeente Hof van Twente

  De fractie van het CDA in de gemeente Hof van Twente wil dat de waterhardheid in die gemeente...

Meer nieuws Lees verder

JUL

31

Voorlichting over drinkwater schiet tekort

JOURE, 2015-07-31 -- Wanneer de drinkwaterbedrijven in Nederland hun voorlichting zouden verbeteren,...

Meer nieuws Lees verder

DEC

23

Advertentie drinkwaterbedrijf misleidend en oneerlijk

AMSTERDAM, 20141223 -- De Reclamecode Commissie heeft gisteren op een klacht van Aquacombi Nederland...

Meer nieuws Lees verder