WATER (H20) BEVRIEST HELEMAAL NIET BIJ 0 GRADEN

We hebben op school allemaal geleerd dat water bevriest bij 0 graden. Maar het ultieme vriespunt van water is lager, zo blijkt.
 
Nee, de schoolboeken hoeven heus niet allemaal herschreven te worden. Water met vuiltjes erin bevriest onder normale omstandigheden nog steeds als de temperatuur onder het vriespunt zakt.

Ijs

Onzuiverheden
Onderzoeker Valeria Molinero legt het even uit. “Als je vloeibaar water hebt en je wilt dat het ijs wordt, dan moet je eerst een kleine kern of een zaadje van ijs vormen. De vloeistof moet het leven schenken aan ijs.” Wat kan dienst doen als die zaadjes? Nou, onzuiverheden (of vuiltjes) in het water.
 
Puur
 De onderzoekers richtten zich in hun onderzoek op water dat die ‘zaadjes’ niet heeft. Oftewel: puur water. En uit hun studie blijkt dat dit zelfs bij extreem lage temperaturen nog vloeibaar kan blijven.

Als dit pure water gekoeld wordt en tegen het vriespunt zit aan te hikken, dan komt het in een nieuwe staat terecht. Dat is een staat tussen vloeibaar en bevroren. Maar dat duurt maar heel kort. Het is dus best lastig om het exacte vriespunt van zuiver water aan te wijzen. Maar de onderzoekers denken dat het gelukt is. Ze moeten concluderen dat zuiver water bij -48 graden Celsius bevriest, zo meldt het blad Nature.

Via. 

 

ZOUTBLOKKEN

Regeneratie zoutblokken voor uw waterontharder?
Die bestelt u hieronder.

ACTUEEL

JAN

21

Wit uitslaande douches in gemeente Hof van Twente

  De fractie van het CDA in de gemeente Hof van Twente wil dat de waterhardheid in die gemeente...

Meer nieuws Lees verder

JUL

31

Voorlichting over drinkwater schiet tekort

JOURE, 2015-07-31 -- Wanneer de drinkwaterbedrijven in Nederland hun voorlichting zouden verbeteren,...

Meer nieuws Lees verder

DEC

23

Advertentie drinkwaterbedrijf misleidend en oneerlijk

AMSTERDAM, 20141223 -- De Reclamecode Commissie heeft gisteren op een klacht van Aquacombi Nederland...

Meer nieuws Lees verder