WATERONTHARDER DOET WAT CALGONIT BELOOFT

Joure 30-5-2010 - Waterontharder doet wat Calgonit belooft

Calgonit doet niet wat het belooft: wasmachines langer laten leven. Die conclusie van de Engelse consumentenorganisatie Which? heeft bijna alle media gehaald. Gerrit Dijkstra, directeur van Aquacombi in Joure, wijst in een reactie op het bestaan van een ander onderzoek naar het voorkomen van kalkaanslag: de WQA Batelle Study uit 2010. “Die laat zien dat een wateronthardingsinstallatie het meest efficiënte instrument is om een maximale leeftijd van je wasmachine te behalen. Het is bovendien een van de beste manieren om zuiniger met energie om te gaan. En dat geldt niet alleen voor wasmachines, maar voor alle apparaten die water verwarmen. Dus ook cv-installaties, boilers, vaatwassers, stoomovens, koffie-apparaten en waterkokers.”

Calgon wasmachine

De Engelse consumentenorganisatie vergeleek wasmachines die 3,5 jaar op gewoon kraanwater draaiden met machines die in die tijd Calgonit kregen toegevoegd. Er werd geen significant verschil in werking, slijtage of energieverbruik geconstateerd. Calgonit zei in een reactie dat het bewijs wel bestaat, maar uit concurrentie-overwegingen niet openbaar wordt gemaakt. Which? op haar beurt reageert met een actie om producten te boycotten waarvan de werkzaamheid niet publiekelijk onderbouwd wordt.

De studie waar Dijkstra van Aquacombi op wijst is wél voor iedereen vrij toegankelijk. De Water Quality Research Foundation (WQRF) gaf in 2009 het onafhankelijke Battelle Memorial Institute in de VS opdracht om het effect van zacht water op verwarmingstoestellen te onderzoeken. De algemene conclusie in 2010 luidde: ‘de toestellen gaan langer mee, vergen minder onderhoud, werken zuiniger en efficiënter dan wanneer hard water wordt gebruikt’. In de VS beschikken veel huishoudens over een wateronthardingsinstallatie.

Gerrit Dijkstra brengt in Nederland de AquaCell, een Engels product, op de markt. Het is een ontharder, ook wel ontkalker genoemd, voor particulier gebruik. Dijkstra: “In het bedrijfsleven – van chemie tot horeca – wordt dit systeem al heel lang met groot succes gebruikt. Het is gebaseerd op ionenwisseling, waarbij kalk- en magnesiumdeeltjes worden geneutraliseerd. Geen enkel ander product, of het nu poeders, vloeistoffen of magneten betreft, kan zich er mee meten voor wat betreft het verlagen van de waterhardheid.”

---
Noot voor de redacties:
Meer informatie bij Dhr Gerrit Dijkstra.
Hier vindt u informatie over de genoemde studie: http://www.wqa.org/pdf/pressreleases/battelleresults.pdf

ZOUTBLOKKEN

Regeneratie zoutblokken voor uw waterontharder?
Die bestelt u hieronder.

ACTUEEL

JAN

21

Wit uitslaande douches in gemeente Hof van Twente

  De fractie van het CDA in de gemeente Hof van Twente wil dat de waterhardheid in die gemeente...

Meer nieuws Lees verder

JUL

31

Voorlichting over drinkwater schiet tekort

JOURE, 2015-07-31 -- Wanneer de drinkwaterbedrijven in Nederland hun voorlichting zouden verbeteren,...

Meer nieuws Lees verder

DEC

23

Advertentie drinkwaterbedrijf misleidend en oneerlijk

AMSTERDAM, 20141223 -- De Reclamecode Commissie heeft gisteren op een klacht van Aquacombi Nederland...

Meer nieuws Lees verder