WATERZUIVERINGSINSTALLATIES DRAGEN BIJ AAN ONTSTAAN ANTIBIOTICARESISTENTIE

Genen die antibioticaresistentie veroorzaken verspreiden zich sneller tijdens het proces van drinkwater zuiveren door waterzuiveringsinstallaties. Drinkwater installaties dragen zo bij aan het ontstaan van antibioticaresistentie.
 
Dat werd deze week in de Journal of Antimicrobial Chemotherapy gepubliceerd door wetenschappers van de Universiteit in het Engelse Warwick. Zij vergeleken de aanwezigheid van resistente bacteriën, de E-colibacterie die resistent zijn tegen derde generatie cephalosporines in het bijzonder, in het water voor en na het zuiveringsproces van drinkwaterinstallaties. Cephalosporines, die vooral worden gebruikt voor behandeling tegen bloedvergiftiging en ontstekingen van de hersenen, vormen een zeer belangrijke groep antibiotica.  
Zuiver drinkwater
 
De verklaring voor overdracht van resistentie ligt in het feit dat waterzuiveringsinstallaties een broeinest zijn voor overdracht van genen tussen de verschillende bacteriën. In waterzuiveringsinstallaties komt afvalwater vanuit verschillende bronnen binnen: de landbouw, de industrie en huishoudens. Met name in de landbouw worden nog steeds veel antibiotica gebruikt, de resistente bacteriën dragen die resistentie vervolgens tijdens de waterzuivering over aan andere bacteriën.  
 
Resistentie van bacteriën voor antibiotica wordt gezien als een van de uitdagingen van de gezondheidszorg voor de nabije toekomst. Volgens de Engelse onderzoekers zijn strengere controles en verfijndere methoden van drinkwater zuiveren nodig om de versnelde ontwikkeling van resistentie een halt toe te roepen. 
 
Lees hier het volledige nieuwsbericht

ZOUTBLOKKEN

Regeneratie zoutblokken voor uw waterontharder?
Die bestelt u hieronder.

ACTUEEL

JAN

21

Wit uitslaande douches in gemeente Hof van Twente

  De fractie van het CDA in de gemeente Hof van Twente wil dat de waterhardheid in die gemeente...

Meer nieuws Lees verder

JUL

31

Voorlichting over drinkwater schiet tekort

JOURE, 2015-07-31 -- Wanneer de drinkwaterbedrijven in Nederland hun voorlichting zouden verbeteren,...

Meer nieuws Lees verder

DEC

23

Advertentie drinkwaterbedrijf misleidend en oneerlijk

AMSTERDAM, 20141223 -- De Reclamecode Commissie heeft gisteren op een klacht van Aquacombi Nederland...

Meer nieuws Lees verder