Zachter water in Drenthe maakt waterontharders niet overbodig

Joure, 2014-07-04 — Aquacombi in Joure weerspreekt de bewering van de Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) dat waterontharders gevaar opleveren voor slijtage van koperen waterleidingen van binnenuit. Uit een TNO rapport van 2012 blijkt dat kalkvrij water beter is voor de leidingen dan water met kalk, ook al wordt dat water "zacht" genoemd.

De Waterleidingmaatschappij Drenthe meldt in de zomereditie van haar Nieuwsbrief dat nu sinds juni in heel Drenthe zacht tot gemiddeld hard water uit de kraan komt. Dat zorgt voor minder kalkaanslag en zachter water is comfortabel en beter voor het milieu, aldus de WMD. Maar het drinkwater is niet kalkvrij. "Ondanks zachter water, heeft u thuis nog wel te maken met kalkaanslag", schrijft de Nieuwsbrief.

Woordvoerster Esther Dijkstra van Aquacombi noemt deze informatie een halve waarheid. "Natuurlijk is minder hard water beter dan hard water. Maar nog beter is het om kalkvrij water te gebruiken." Volgens de informatie op de website van de WMN is dat niet zo. Op de vraag 'Is het verstandig om een onthardingsapparaat aan te schaffen?' antwoordt de website onder meer: "In onthard water kunnen metalen uit de waterleiding oplossen. Dat brengt risico's met zich mee."

"Dit is geen halve waarheid meer!", zegt Dijkstra verontwaardigd. "Ik snap niet dat dit door een serieuze waterleidingmaatschappij nog steeds kan worden beweerd. Het is in 2012 door TNO grondig onderzocht en het tegendeel bleek het geval."

Kalkvrij

Dankzij een innovatievoucher van het ministerie van economische zaken kon Aquacombi in 2012 door TNO laten onderzoeken wat het effect is van kalkvrij water op de binnenkant van een koperen buis.

In een proefopstelling werd de slijtage (corrosie) gemeten in koperen buizen met gewoon leidingwater en in koperen buizen met datzelfde water na behandeling door een AquaCell waterontharder, de waterontharder van Aquacombi die alle kalk uit het water haalt. Uit de metingen van TNO bleek dat de corrosie in de buizen na behandeling minder was dan in de buizen vòòr behandeling. Water zonder kalk bleek dus juist beter voor de leidingen dan water met kalk.

In Engeland is, ook in 2012, het effect van kalkvrij water op aluminium getest. Aluminium wordt gebruikt voor het verwarmingselement in een boiler. Tot dan toe was het boilerproducenten in Engeland wettelijk niet toegestaan garantie af te geven op boilers waarin kalkvrij water werd gebruikt. Het onderzoek werd gedaan door de BSI, de Engelse TNO, in opdracht van de verenigde producenten en verkopers van wateronthardingsapparatuur in Engeland. Dat onderzoek toonde wetenschappelijk aan dat ook voor het metaal aluminium kalkvrij water minder schadelijk is dan water waar nog wel een beetje kalk in zit (zacht of heel zacht water). Het verschil is niet groot, maar wél als je bedenkt dat de kalk die zich afzet op een aluminium verwarmingselement (ketelsteen) van een boiler of wasmachine wél heel schadelijk is en energieverspilling veroorzaakt.

Aquacombi hoopt nu met een advertorial, morgen, in Het Nieuwsblad van het Noorden de misvatting uit de wereld te helpen waardoor consumenten er ten onrechte van weerhouden worden een waterontharder aan te schaffen.

Neem contact met ons op