De particuliere watergebruiker die de druk op zijn leiding te gering vindt, of die bang is dat de waterdruk binnenkort zal dalen, kan daar zelf iets aan doen. Een bewoner van de Amsterdamse grachtengordel schafte zich een professionele pomp aan, een hydrofoor, om zijn douchegenot te vergroten. Een jong waterbehandelingsbedrijf in Friesland pakte het idee op en brengt de apparaten nu op de markt.
In december ontstond enig rumoer door een bericht in De Telegraaf. Er komt een nieuwe wettelijke richtlijn voor waterdruk. Volgens de ondernemersorganisatie voor de installatiesector Uneto-VNI zal de particulier daardoor met een geringere waterdruk te kampen krijgen. Dat betekent vooral veel douche-ellende; een flauw straaltje, of zelfs weigerachtige ketels.
De Vewin, de samenwerkende waterleidingbedrijven, zegt dat er overal in het land voldoende druk is en dat er niets zal veranderen. Maar in diverse regio’s en steden, vooral in de oude binnensteden, klagen bewoners sinds jaar en dag over weinig druk op de leiding. Die klachten nemen eerder toe dan af omdat de nieuwste, supercomfortabele douchesystemen méér water vragen dan conventionele systemen. De consument neigt bovendien, volgens de waterleidingbedrijven, naar vaker en langer douchen. Ook wordt er op steeds meer plaatsen in het huis tegelijk water getapt.
Douchen op vier-hoog
Grote en vooral hoge gebouwen zijn vrijwel allemaal voorzien van een eigen systeem voor watertransport en –aflevering. In kantoren en hotels is de waterdruk altijd voldoende, ook op de hoogste verdieping. Zulke systemen worden ontworpen en geleverd door grote bedrijven die zich niet met de particuliere markt bezighouden.
Een Amsterdamse ondernemer wist voor zijn eigen woning in de grachtengordel – derde en vierde verdieping – de hand op een bescheiden pomp te leggen. Die is niettemin krachtig genoeg om een voortdurende en comfortabele druk te leveren waardoor de twee forse douchekoppen in zijn grote badkamer maximaal presteren.
Een jonge, snel groeiende Friese onderneming die gespecialiseerd is in wateronthardingsapparatuur voor particulieren, heeft de oplossing nu op de markt gebracht. Volgens directeur Dijkstra niet alleen een uitkomst voor binnensteden en bovenetages, maar óók voor oude huizen met dunne leidingen, huizen met dubbele badkamers, of met stortdouches. Het apparaat is zo groot als een koelbox en vraagt maar weinig stroom.
Neem contact met ons op