Volgens onderzoek van TNS Nipo, uitgevoerd in opdracht van drinkwaterbedrijf Vitens, weet 92% van de Nederlanders niet hoe kostbaar en verspillend douchen is. De grootste drinkwaterleverancier van Nederland zegt dat zo’n 30% van alle energie in huishoudens wordt gebruikt om water op te warmen, vooral voor de dagelijkse douche. Warm water dat bijna direct in het riool verdwijnt. In tien jaar tijd zou een gemiddeld huishouden tot 3000 euro kunnen besparen door efficiënt hergebruik van warm water.
Zulk hergebruik zit er voorlopig niet in. Met een warmtekoppelingsysteem kan het, maar voor particulieren is de aanschaf daarvan nog te duur. Een veel goedkopere oplossing is echter de installatie van een waterontharder. De besparing die zacht water realiseert is weliswaar minder spectaculair, maar de investering is sneller terugverdiend en de bijkomende voordelen zijn groot.
Een goede waterontharder kost rond de 2000 euro. Hij voorkomt kalkaanslag in het hele waterleidingsysteem van een huishouden. Dus ook in de boiler, de cv-ketel, de geiser, de vaatwasmachine, de wasmachine, het koffie-apparaat en de waterkoker. Al die apparaten hebben verwarmingselementen waarop zich bij (tamelijk) hard water kalk afzet. Die kalklaag kan de effectiviteit van het element tot wel 90% reduceren. Bovendien gaan zulke elementen minder lang mee. Apparaten met zacht water, en dus schone elementen, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek*, besparen aanzienlijk energie en blijven veel langer probleemloos werken.
Een goed wateronthardingssysteem brengt meer voordelen dan energiebesparing met zich mee. Ontkalken van op sanitair en douchewanden behoort tot het verleden, na het wassen van de auto blijven er geen witte vlekjes achter, en veel mensen vinden zacht water lekkerder smaken. Sommigen ontdekken dat hun eczeem of psoriasis veel rustiger wordt of zelfs verdwijnt.
Het enige echt bewezen effectieve systeem voor waterontharding is de zogenaamde ionenwisselaar. Cellen van harsbolletjes trekken de calcium- en magnesiumdeeltjes uit het leidingwater en maken het hiermee 'zacht'. In de industriële procestechniek en in de horeca worden zulke systemen op ruime schaal toegepast. Sinds enkele tientallen jaren zijn ze in Nederland ook voor de consument beschikbaar.
*) Studie: Waterontharders sparen energie
Op dit artikel rust auteursrecht. Het "lenen" van tekst(fragmenten) is toegestaan met bronvermelding.
Neem contact met ons op